… kunhan se on hyvää!” Kuka sanoi edellisen lauseen, sitä en valitettavasti muista. Jos sinä sen muistat, niin olisi kiva kuulla. Sama pätee valokuvauksessakin moneen asiaan, nyt ajattelen valoa. Eli ei ole väliä tuleeko valo luonnosta vai keinotekoisesti. Pääasia, että se on hyvää, se on valokuvassa tärkeää.

Kuitenkin luonnonvalon kanssa on usein hankala saada siitä sopivasti muotoilevaa, eli sellaista, että se toisi kasvonpiirteet nätisti esiin. Latteassa hajavalossa kuvatessa kuvistakin tahtoo tulla latteita. Kirkkaassa auringonpaisteessa taas tulee aivan liian jyrkät varjot, vaikka valon suunta sinänsä on hyvä. Apuna voi käyttää heijastimia ja varjostimia, mutta hankalaa se vain tahtoo olla. Hajavalosta taas on hankala tehdä suuntaavaa. Kuitenkin hyvissä olosuhteissa, – usein iltaisin, kuvista tulee hienoja lähes itestään, -pienellä avulla vielä parempia. Se pieni apu on esimerkikisi heijastin, kuten edellä.

Joskus on tarjolla hyvää tuuria, seuraavassa valo tulee aika nätisti kevyen pilviverhon takaa.

 

Keinovalolla on puolensa. Yksinkertainen täytesalama on monessa paikassa lyömätön yksinkertaisuutensa ja helpohkon käytön takia. Tässä joku esimerkki.

 

Tässä kuva vastavaloon ja salama sateenvarjolla.

 

Ja toinen sateenvarjolla valaistu kuva.