85mm f1,4

Nuo “kyrilliset” merkkijonot otsikossa kuvaavat valokuvausvälineitä, -objektiiveja, ei mitään sen kummallisempaa. Molemmat yllä mainitut objektiivit ovat aivan ehdottomasti huippuja. 70-200 on pro zoom, kun taas 85 1,4 on klassikko muotokuvaukseen. Se mistä kipinä tämän vertailun tekemiseeen tuli, on se ero noiden tekemissä kuvissa. Se on olemassa ja se on silmin nähtävä. Vaikka yleisesti pidetään ko. zoomia ihan hyvänä muotokuvaobjektiivinakin, niin kuitenkin 85mm prime on samalla polttovälillä minunkin mielestäni kuvanlaadultaan sopivampi muotokuvaukseen. Huomasin sen sattumalta, olin aiemmin ajatellut niiden olevan samaa luokkaa (tiedän, pöljästi ajateltu). Klassikon maine ei ole tullut tyhjästä. Esittelen eroja kuvien kanssa. En erikseen kuvannut tätä kirjoitusta varten, kuvat on joskus otettu muita tarkoituksia varten. Siksi vain yksi kuvapari on samasta kohteesta.

Miljöömuotokuva

85mm f1,4

Yllä zoomilla otettu kuva. Polttoväli on tässä n. 85mm, joten objektiivin lyhyemmässä päässä ollaan. Kuvaa on hieman rajattu, eli vastannee polttoväliä 100mm. Tälläkin saa hienoja kuvia, ehkä vähän erilaisia, eikä ne kuvat muutenkaan ole yleensä välineistä kiinni. Se on oma tarinansa ja palaan joku kaunis päivä siihen.

85mm f1,470-200 VR II

Tässä samasta kohteesta kuva kummallakin eri objektiivilla kuvattuna.

85mm f1,470-200 VR II

Kuvassa suurimmat erot objektiivien välillä ovat kuvan oikeassa ylänurkassa. Tässä osasuurennos siitä.

85mm:n klassikko tekee hienoa jälkeä. Taustalla olevat valot piirtyvät nätisti.